62% от жителите в пет от големите европейски градове искат да

...
62% от жителите в пет от големите европейски градове искат да
Коментари Харесай

Над 60% от жителите на пет европейски града искат един ден в седмицата без автомобили - Свят

62% от жителите в пет от огромните европейски градове желаят да има един ден в седмицата без коли. Гражданите на Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж желаят един път седмично улиците да са предопределени единствено за пешеходци или напредване с колела. 

Това демонстрира  (Clean Cities Campaign), което е проведено през юни тази години измежду 1000 души във всеки град. Данните от него се оповестяват през днешния ден по случай Световния ден без коли. 

Във Варшава и Париж по 65% от жителите поддържат концепцията, в Лондон - 61 на 100, а в Барселона и Брюксел - надлежно по 60 и 58%. 



 

От " Кампания за чисти градове " допълват, че дните без коли са оповестени за пръв път по време на петролното ембарго през 70-те години на 20 век, което е довело до растеж на цените на горивата. Тогава 10 страни в Европа вкарват " Недели без коли ".

В собствен разбор оттова открият, че един ден без коли, въведен в огромните европейски градове, може да спести сред 541 и 945 хиляди барела нефт. Мярката е предложена и от Международната организация по енергетика.

Ако един път седмично няма колите във всички огромни градове на Европейски Съюз и Англия, годишното ползване на нефт в Европа ще спадне с към 3 до 5%. Това е равно на годишната потреблението на Естония, Латвия и Литва, показват от " Кампанията за чисти градове ". 

" Градовете би трябвало да обмислят дните без коли като мярка за неотложно ограничение на потреблението на нефт, само че също по този начин с тях могат да обезпечат бързо понижаване на токсичното замърсяване на въздуха, което убива хиляди европейци годишно. Освен това те са превъзходен метод да демонстрирате на обществеността какъв може да бъде животът в градовете, когато пътищата не са доминирани от коли ", споделя Барбара Стол, шеф на акцията за чисти градове.

Световният ден без коли беше маркиран в София денят с велопоход, зони без автомобилно придвижване, хрумвания за понижаване на трафика и поощряване на различното напредване. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев показаха нови електробуси, които са част от новаторския план за " рейс при поискване ", които ще са най-вече за кварталните улици на София. Разработено е приложение за прилагане по Проект на Столична община " INNOAIR ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР